Den 17/5 träffades ledare för sommarens konfaläger i EFS-kyrkan Helsingborg, för att ta del av kursdagen ”I Trygga Händer”. Utbildningen är utvecklad av Frälsningsarmén och syftar till att förebygga olika typer av övergrepp.
Text & Bild Jonatan Rantzer
“Ungdomsledare misstänks ha våldtagit flicka i kyrka”. Så lyder en av rubrikerna från de tidningsurklipp som inleder kursen. Samtliga rör misstankar om eller domar mot övergrepp som skett i kristna sammanhang i Sverige de senaste åren. Det är obehagligt att tänka att sådant förekommer, men samtidigt en del av den krassa verkligheten. Ett aktuellt område som behandlades under dagen var den utsatthet som finns online. Enligt kursen har 37 procent av alla barn kontaktats i sexuella syften på internet av någon de tror är vuxen.
Kursen I Trygga Händer har funnits i mer än 20 år, och över 10 000 personer har gått den i Sverige. Den syftar till att identifiera olika former av övergrepp och att reagera på bristfälliga rutiner eller beteenden. Övergrepp klassificeras i fyra olika kategorier: sexuella, fysiska, psykiska och andliga.
En styrka med kursdagen i Helsingborg var att den riktades specifikt till ledarna för sommarens konfirmationsläger. Detta möjliggjorde att diskutera exempel som är relevanta just på läger. På eftermiddagen gavs två scenarier som vi fick ta ställning till. Det ena beskrev en badsituation, där en ledare lyfte upp barn och kastade dem i vattnet. Vilka risker innebär det? I det andra scenariot var kontexten en andakt, och vi diskuterade frågor om att respektera deltagarnas integritet.
Vi lever i en tid med många olika utmaningar. IT-angrepp, klimatkris och krig är några exempel på vad vi behöver förbereda oss på. Övergrepp är ett annat. Kursen I Trygga Händer kan vara ett sätt för oss att arbeta förebyggande, liksom vi skaffar ett bra lösenord på datorn, eller en vattendunk till förrådet.