Summering av 2024

Årets regionala mötesplats är avklarad, med formella delar såsom verksamhetsberättelse och ekonomi. För den som inte har lusläst årsmöteshandlingarna kommer här en summering av år 2024 för EFS och Salt Sydsverige.

Text Jonatan Rantzer Bild Margareta Cada

EFS Sydsverige ordnar årligen två konfirmationsläger, ett på EFS-gården i Åsljunga och ett på ÅhusGården. I år var det 66 konfirmander, vilket är ovanligt mycket. Förutom tre veckors läger på sommaren träffades konfirmanderna på en förträff under våren och en återträff under hösten. I konfalägren deltar ungdomar från rörelsen, men inte minst utgör de en missionssatsning gentemot de många konfirmander som kommer från icke-kyrkvana hem.

Salt Sydsverige ordnade ett tiotal olika läger/träffar för barn och ungdomar. Några återkommande exempel är barnlägret Sommarsalt, scoutlägret Wintercampen och nyårslägret Livskraft. En ny satsning är Familjelägret på Stenbräcka, som ordnades för första gången, i samarbete med EFS Sydöstsverige. Det samlade drygt 20 familjer. En annan nyhet var unga vuxna-retreater, en på våren och en på hösten. Lärjungaskolan hölls både under vår och höst, med 10 resp. 7 deltagare. Det äldsta lägret i Salt Sydsverige – Blåsarlägret i Glimåkra – fick tyvärr ställas in detta år på grund av för få anmälda.

EFS och Salt Sydsverige ordnade också tillsammans konferensen Riktad. Denna gång tog den plats i Hässleholm Kulturhus, på temat Hela Evangeliet, och lockade ca 230 deltagare. På vårens regionala mötesplats utvecklades konceptet med workshop för att stärka delaktigheten hos de samlade.

Utöver dessa olika arrangemang verkar regionen också på andra sätt för att stötta och utveckla det lokala arbetet. Till exempel gäller detta i rekryteringen av nya medarbetare. Under 2024 började tre nya medarbetare i regionen: Tomas Larsson som präst i Listerkyrkan, Anneli Rehnberg som pastor i Andreaskyrkan och Benjamin Ahlander som ungdomsledare i EFS-Kyrkan Helsingborg. Det har också ordnats två medarbetardagar, samt månatliga digitala medarbetarmöten, för de 28 anställda som arbetar i regionen.

Arbetet med regionens mål för 2030 utvecklades vidare under året, inte minst genom den målskrift som trycktes och delades ut till alla lokala styrelser. Målen har fått genomslag på flera håll, bland annat som inspiration i lokalt målarbete. Stödet till lokalföreningarna har också tagit andra former, i allt från lokala besök till en digital ordförande- och kassörsträff.

Slutligen bidrar regionen också till nätverkande inom EFS. Lennart Albertsson sitter med i EFS ledningsgrupp och utgör därmed en länk till övriga regioner och distrikt. Regionen representeras också i samarbetsråd för regionens fyra samarbetskyrkor och har aktiv kontakt med de två folkhögskolor i regionen som är anslutna till EFS.