Under förra året tog fem av regionens präster på sig att studera olika ämnen inom eskatologi – läran om den sista tiden. En av dem var Carl Skarin, som här delar med sig av sin upplevelse.
Så fort frågan ställdes om att studera eskatologi visste jag precis vilket ämne jag ville ägna mig åt: Det judiska folkets återsamlande i det heliga landet och dess huvudstad Jerusalem, samt dess andliga uppvaknande inför Messias, i de sista dagarna. Men samtidigt som den tanken slog mig kom också en stor tveksamhet – går det ens att skriva om det här på ett nyanserat sätt fortfarande? Inte bara med tanke på det politiska läget och associationerna man får därifrån, utan också att det förekommer så oerhört mycket förkunnelse av skiftande perspektiv och kvalitet. Behöver det skrivas ännu mer? Ja, när åsikterna är många och kvaliteten på bibelutläggning varierande så kan det finnas anledning att se närmare på vilka texter som finns, och hur de ska förstås.
Förutom att ägna mig åt de otaliga bibeltexter som talar om detta återvändande, har jag också valt att läsa framförallt äldre litteratur, och gärna sådant som givits ut av EFS eller närliggande rörelser. Min tanke med det har varit att se vilka linjer som tidigare bibelutläggare sett, innan konflikten i Mellanöstern fått färga ställningstaganden för tydligt, och rent av innan bildandet av den moderna staten Israel. Det har varit spännande att få möta författare som tidigt synat och gjort upp med antijudiska tolkningar, ifrågasatt ersättningsteologi, och samtidigt hållit fast vid Jesus som enda vägen till Fadern. Frågor som fått en helt annan dignitet i efterkrigstiden, och den senare Paulusforskningen, har redan levt länge hos de bibellärare som intresserat sig för profetiorna om det judiska folkets roll historien igenom.
De här frågorna har rört sig hos mig ända sedan jag blev kristen i min ungdom. Jag blev då befriad från vänsterradikalt hat mot Israel, som ersattes av kärlek och nyfikenhet. Även om jag har hunnit studera mycket på de tjugo år som gått sedan dess, så är det ändå inget mot det bråddjup och de otaliga lager som finns i Bibelns löften och varningar. Det här arbetet har gjort mig ödmjuk inför att Gud är historiens Herre. Han lägger sin plan som han vill. Allt som sker är inte hans vilja, men allt ligger i hans hand, och han uppfyller sina löften.

Carl Skarin är präst i EFS-Kyrkan i Ängelholm.
