Nästan 50 år senare – återträff med Lunds UG

 

satt några på UH i Lund och blåläste till tentor, fler njöt kaffe med kladdis och pratade länge. Ganska många möttes i olika kommittéer för att planera seriösa kvällssamlingar, eller festligt oseriösa spex till Mårten Gås, jul och Valborg.  Veckans värdgrupp handlade och städade, väl valda husmödrar och vaktmästare övervakade och fixade.

Motion var inte ett måste på den tiden, men rundpingis i källaren var svettigt och gjorde gott i skrattmusklerna.

Allt detta försiggick i slutet av 60- och början av 70-talet. Studenter från alla svenska väderstreck samlades på Ungdomshemmet, Biskopsgatan 14 för att fördjupa sin tro, hitta vänner för livet och i bästa fall en livskamrat. Minst lika viktigt som att förbereda sitt yrkesliv på universitet och högskola. De flesta kom att arbeta i vård, skola, kyrka och tekniska yrken.

NU

så gott som 50 år senare vallfärdade 56 gamla UG:are till Västerkyrkan i Hässleholm, för att sammanstråla på nytt. Alla väderstreck var fortfarande representerade, från Skellefteå i norr, _dsc8126Kungsbacka i väster, Färjestaden i öst plus en drös skåningar.

De flesta har idag yrkeslivet bakom sig. Även om en del får rycka in, på grund av samlade kunskaper och värdefull erfarenhet. Något som också efterfrågas till alla de barnbarn som växer upp. Och till alla uppgifter som dagens volontärer behöver utföra inom äldreomsorg, skola, asylsystem och annan social verksamhet.

Goda kakor till kaffet, och framåt natten etiopisk pepparsås, påminde denna sista lördag i augusti om lundatiden. Men inte minst gjorde goda samtal det, nu om livet som det var och hur det blev. Ljudnivån var hög och glada återseenden många.

_dsc8193Även en lätt motionsrunda i form av tipspromenad hade anknytning till studieåren. Dock visade det sig att deltagare och konstruktör inte alltid var överens om vad som egentligen hände i Lunds UG för ett halvt sekel sedan. Plats för stimulerande munhuggning.

Mer samstämmighet blev det vid bildvisningen där många hjälptes åt att bestämma vilka de fräscha ungdomarna i fest och vardag egentligen var.

De som redan i Lund spelade piano, sjöng solo till gitarr, predikade, kåserade och organiserade, gjorde så även på denna återträff.  Stort tack till Sven N och Staffan V, Ingrid och Ingemar J, Thorsten S, Birgitta och Rolf B, Ulla och Inge B – samt till Karin O som tillsammans med Birgitta J mättade oss med utsökta bufféer!

Det finns kanske ingen tid då vi är så öppna för våra jämnåriga som mellan barndomshemmet och vuxenlivet. Gemensamma upplevelser, upptåg och frågor inför framtiden väver då band som håller. Antingen de blivit slitstarka eller bara återupptäcks vid särskilda tillfällen, som en träff för ”lundensare” fem decennier efter lärdomsåren, så finns de där. En inspirerande gåva.

Text: Gunilla Tunving
Bild: Ingemar Johansson