”Känn dig som hemma, var dig själv, var förväntansfull”

Det bjuds på chokladtårta med hallon och grädde. Chips, ostbågar. Kaffe, cider men framförallt bjuds det på en härlig stämning. Foajén är full av människor som har kommit för att fira, glädjen och förväntan är stor. Det är en dag man väntat på länge.

Den nyrenoverade kyrksalen i EFS-kyrkan i Helsingborg är otroligt vacker, fräsch och i tiden även om man har tagit hänsyn till den 140 år gamla byggnaden. Det är tydligt att man inte ”bara” har genomfört en renovering för att få det lite snyggare, utan det ligger många tankar om behov och hur kyrkan kan användas. Det andas en Jesus-centrering i dessa tankar.

Simon Jönsson är medlem och aktiv i EFS-kyrkan. Simon har varit drivkraften i att ta fram ritningar till en renovering.

– Vi behövde ett bättre rörelsemönster, berättar Simon. Vi ville öppna upp och bokstavligen talat sänka trösklarna in i kyrkan och få ut gudstjänstrummet i de andra lokalerna samtidigt som vi ville få in vardagsrumskänslan även i kyrksalen. Det flyter bättre nu.

Numera ser man korset på altaret direkt när man kommer in från gatan. Detta har man fått till genom att sätta glasdörrar in till kyrksalen och bytt ut en vägg till diskar som kan användas på olika sätt, exempelvis till kyrkfikat eller till information.

– Diskarna blir en mötesplats där man kan få ett handslag och en hälsning, säger Simon. I och med deras placering blir det även en mötesplats på väg ut ur kyrksalen.

Man har också rivit scenen som förut var i olika nivåer och byggt en hög fin scen. På så sätt har man fått upp alla instrument på scenen och därmed frigjort mer plats för stolar helt enkelt.

20160918_123209

Simon Jönsson

Längst ena väggen finns det olika sittkonstellationer där vissa är avskärmade.

– Här har vi ett litet altare till mindre samlingar, vi har förbön här men man kan även sitta där under gudstjänsten eller fikat, menar Simon. Vi har även lite högre bord längst bak i kyrkan som passar bra för personer som inte riktigt vet om de vill vara del av gudstjänsten eller ej. De blir som ett steg in i sin egen takt.

Det som slår en mer än de fysiska förändringarna är den nybyggaranda som tydligt genomsyrar församlingen. I stort sett alla pratar om hur man lärt känna varandra på ett annat sätt genom att arbeta tillsammans, man har strävat mot ett och samma mål. Arbetsglädjen och framåtandan är tydlig!

20160918_125222

Ulf Gustafsson

Ulf Gustafsson, ordförande i EFS-kyrkan, är stolt, med rätta.

– När vi började att ta bort bänkar, köra till tippen och flytta vårt gudstjänstfirande temporärt till Frälsningsarmén skedde en förändring hos de som känt viss osäkerhet inför renoveringen, berättar Ulf. Sedan dess har det inte funnits något tvivel om vad som varit på gång. När jag har skickat ut email om vad vi behövt ta tag i har alla varit positiva.

Under ungefär fem månader har man alltså firat gudstjänst i Frälsningsarméns lokaler. Det har inneburit nya konstellationer av människor och nya möten både utanför men även inom församlingen. Man har dessutom firat Alpha-gudstjänster vilket har gett församlingen mycket.

Oskar Arleon, ungdomsledare i församlingen och mötesledare på invigningsgudstjänsten, inleder med att säga att församlingen har varit på utbildning i en annan församling och därmed fått med sig mycket nytt i kombination med att arbeta tillsammans med renoveringen.

– Det känns som om vi har hittat hem till vårt ursprungliga uppdrag, säger han. Inte för att vi har tappat bort det men det har blivit en påminnelse, en nystart.

Under gudstjänsten är det då dags att klippa bandet. Under högtidlig fanfar och stort jubel klippte Ulf Gustafssson, ordföranden, och Jonas Hallabro, präst, det vita banden, försett med ballonger, för att symboliskt visa på att kyrkan är nyinvigd. Stämningen är innerlig genom hela gudstjänsten, lovsången stark, Jonas Hallabros predikan handlar om både det som har varit och om vart man är på väg. (Se film från bandklippningen nedan)

img_4747

Missionsföreståndare Stefan Holmström medverkade under invigningsfesten

Kvällen innan samlades man till en invigningsfest i den nyrenoverade kyrksalen. Långbord var uppdukade, olika matgrupper hade förberett olika rätter till de 120 gästerna. Under kvällen tittade man bakåt i tiden men man tittade även framåt. Just framåt är ett ord som slår en när man ser den glädje, nybyggaranda och gemenskap som finns i församlingen. Med nyrenoverade lokaler och med nyanställningar på gång är EFS-kyrkan i Helsingborg verkligen på väg framåt. Framåt med Jesus Kristus i centrum.

Text: Helena Eriksson
Foto: Ulf Gustafsson, Jonas Hallbro, Helena Eriksson