Jonas och musiken

– Jonas brinner för gospel och vill göra den tillgänglig för alla. Han är fantastisk på att få till det rätta gunget och att förmedla gospelns budskap. Som körledare är han proffsig och bra på att skapa en gemenskap. Det är den roligaste och bästa kören jag sjungit i!

21540896-br2se

One nation

Det är Rebecka Perssons ord om sin körledare Jonas Engström. Rebecka sjunger i One nation, en av tre körer som Jonas leder. Han startade gospelkören, som han kallar för en community-kör, för 10 år sedan.

– Det var viktigt att vi inte tog körsångare från andra körer utan jag ringde upp sångare som jag visste stod utan kör, säger Jonas med ett stort leende. Medlemmarna kommer från olika församlingar så vi känner oss hemma i många olika kyrkor. (Lyssna gärna på One nation längst ner i artikeln)

För många är Jonas Engström gospelmusikens ansikte utåt i Sverige men att det skulle bli så var inte självklart.

– Jag läste till kemi-ingenjör vid Lunds tekniska högskola och tänkte att så skulle det bli, berättar Jonas. Jag hade sjungit i kör när jag var liten och när jag kom med i Kulla gospel kände jag direkt att detta var vad jag ville ägna mitt liv åt. Men jag tänkte också att det kan man ju inte göra i Sverige.

Lagom till Jonas var färdig med sina studier i Lund startade Glimåkra folkhögskola den första gospellinjen i Sverige och där kom Jonas in som pianist. Efter året på folkhögskolan flyttade han och Emelie, som han träffat genom Kulla gospel, till Stockholm för hennes studier. Där kom Jonas i kontakt med det som idag heter Svenska gospelverkstaden där han fick en halvtidstjänst och han började frilansa på den andra halvan. Under denna tid blev han också kapellmästare för Credokören.

Svenska gospelverkstaden arrangerar körfestivaler, fortbildning och studieresor till USA, främst Chicago.

– Att få uppleva gospeln i sitt hemland ökar verkligen förståelsen för musiken och dess tradition, menar Jonas. Det är handlar inte om en kul konsert utan det är gudstjänst helt enkelt. I USA finns gospelkörerna med i gudstjänsterna varje söndag. Det är ingen afro-amerikanska konstform utan musik som får hela kyrkan att sjunga.

Gospelmusiken växte fram tillsammans med medborgarrörelsen med sånger om svår kamp men även om djup glädje. Hela kroppen finns med i sången och det påverkar.

-Om vi sjunger om I’ll be there for you måste musiken och texten leva kvar efter sången har tystnat, säger Jonas. För mig har gospelmusiken blivit ett sätt att både leva och kommunicera min tro.

Jonas har en stor längtan att andra ska få uppleva samma sak. Han längtar efter att musiken ska evangelisera till sångare och de som lyssnar. Han längtar efter att texterna ska beröra, beröra på djupet. Längtan är så stor att han har svårt att sitta still när han pratar om det. Den här längtan har fått honom att gå vidare på olika sätt att föra ut budskapet om musiken och tro.

– Det handlar inte om att ersätta annan musik, säger Jonas. Men jag tror att gospelmusiken och dess erfarenhet innehåller mycket som kan berika vår sång och våra gudstjänster. ”Call and response”, samspel och delaktighet och att ta med hela kroppen när vi sjunger.

Jonas fortsätter:

-Det känns spännande att få finnas inom EFS med en så lång tradition av berörande musik och hållbar teologi. Jag vågar påstå att de flesta av oss någon gång burits av orden i någon av Lina Sandell-Bergs sånger. När vi vet hur enkelt en sångstrof kan fastna är det väldigt viktigt vilka sånger vi ledare väljer. Sångerna vi sjunger är med och formar vår tro.

Jonas arbetar med höjd, bredd och djup i sitt körarbete. Höjden handlar om att utvecklas musikaliskt och bli så bra som möjligt. Bredden är det social kring kören medan djupet handlar om texterna man förmedlar. Han tycker mycket om att vara i många olika sammanhang, det får honom själv att utvecklas och han får med sig att dela med andra. Han är ofta ute och föreläser om musiken roll i gudstjänsterna, dessutom leder han också olika körer under kördagar runt om i landet.

10631147_825358340885168_6266430794956485420_o

Kullabygdens Soul Children

Förutom att Jonas leder One nation leder han även Kullabygdens Soul Children. Ovanpå detta jobbar han även deltid i Lerbergets kyrka och leder Lerbergets gospel som nyligen firade 20 år med en stor, fullsatt konsert i Höganäs kyrka. Man samlade före detta sångare i kören samt även körledare som har funnits med under åren. På söndagen firade man gospelmässa i  Lerbergets kyrka.

– Mässan blev väldigt bra och samspelet mellan musiken och förkunnelsen var otroligt fint, säger Jonas. Det kommer alla gånger bli fler gospelmässor.

Senare i denna månad finns Jonas med i det som kallas ”Kören som växtplats – en dag kring musik och teologi”, ett arrangemang Lunds stift arrangerar i samarbete med Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Det är en dag som handlar om hur kören och om relationen mellan musik, teologi och andlighet. Man kommer att bland annat att prata om hur det påverkar körledaren

lerbergets_gospel

Lerbergets gospelkör

– Kören är inte bara en kväll i veckan då man träffas för att öva inför söndagen utan är en plats där vi tillsammans kan få växa i tro. Mitt i veckan, säger Jonas. I kören finns det arbetsglädje, man upplever saker, man delar saker och kämpar tillsammans. Det finns redan en sammanhållning och ett förtroende för varandra.

Den 21 januari är det dags för det största projektet hittills: Gospelfest i nybyggda Malmö Live med amerikanska gäster och sångare från hela Skåne. Vid premiären i våras kom över 1000 sångare.

– Det känns väldigt spännande att få möta så många nya sångare. Alla är välkomna, både körer och enskilda, vana eller ovana. Vi gör det tillsammans och alla har något att bidra med, avslutar Jonas.

Så är det nog som Jonas ser musiken och det är därför han har förmågan att få med sig alla i sången. Han är övertygad om att man skapar tillsammans och att alla har något att bidra med. Det svänger och glädjen är stor. Han älskar gospelmusiken men han älskar Jesus än mer. Kombinationen är strålande. Glädje, musik, budskap och energi. Höjd, bredd och djup.

Andra arrangemang där Jonas finns med framöver: 
20 oktober Kören som växtplats Lund
11 februari Ord och ton – en unik kombination Vidare17, EFS-kyrkan Ängelholm
Här kan man läsa mer om Jonas olika projekt: Soulful music

64088342-axpir 22353580-5za58

 

63321279-zebgy

 

Text: Helena Eriksson
Foto: Soulful music, Helena Eriksson