Svensköp – ett Bullerbyn mitt i Skåne!

Fyrvägskorsningen i den lilla byn är centrum. Här finns kyrkan, lanthandeln, förskolan och skola. Alldeles bredvid ligger den före detta lokalföreningen och bakom den, en bit in i skogen längst grusvägen, hittar man EFS missionshus. En röd byggnad, en vacker pärla omringad av träd. En byggnad som sjuder av liv.

Svensköp, eller rättare sagt Killhult, är en liten by ett par mil utanför Hörby. Här finns en mycket stark tradition av sammahållning. Byaföreningen lever i allra högst grad, man anordnar julmarknad varje år och man ger ut Byanytt till alla i byn. Alla föreningar och Svenska kyrkan möts för att göra upp schema för när olika aktiviteter ska äga rum.

– I byn är vi noga med att inte lägga arrangemang samtidigt utan sprider ut det så alla kan vara med på allt, säger Lasse Bertilsson. Det gäller allt från fotbollsföreningen, till gudstjänster till scouter. Vi respekterar varandra helt enkelt.

Affären är som spindeln i nätet i byn. Varje morgon finns det nybakade bullar att köpa och man serverar även hemmalagad lunch varje dag. På sommaren bjuder man in till grillfest och då brukar det komma uppåt 1 500 personer, många kommer åkandes på motorcykel.

– Utan affären hade nog inte byn funnits kvar, funderar Kerstin Almgren. Det är en mötesplats och den har en stor social funktion. Om de inte sett någon i affären på några dagar kollar de upp att personen mår bra.

20161006_195421_001

Lasse Bertilsson och Göran Nilsson

Både Lasse och Kerstin sitter med i styrelsen i EFS missionsförening i Svensköp, som ligger i byn Killhult. Livsluft träffar dem alla en stund innan ett möte. Vi sitter i den nyrenoverade café-delen av kyrkan och bjuds på både bullar från lanthandeln och äppelkaka med vaniljsås. Stearinljusen lyser upp och som besökare märker man att det är något utöver det vanliga i gemenskapen. Det finns ett lugn och en stor trivsel.

EFS-föreningen bildades 1889 och en ungdomsförening startade 1896. Dessa två gick sedermera ihop. Under några år huserade skolan i missionshuset och  när man renoverade kunde man tydligt se var katedern hade stått. Under 1940-talet drog man igång med det som kom att bli vida känt, Svensköps tältmöten. Under två veckor på somrarna, onsdag till söndag, höll man möten i tälten men för ett par år sedan blev det för mycket jobb för medlemmarna så man lade ner.

– Dessa tältmöten har varit viktiga för oss och fått betyda mycket för många, säger Göran Nilsson. Vi har haft förmånen att ha många duktiga talare hos oss.

m-l-224x300

Marie-Louise NIlsson

Just nu laddar man upp för årets bibelhelg, ett arrangemang som funnits i många år det också. I år kommer Marie-Louise Nilsson, som är uppväxt i kretsen och idag arbetar som präst i EFS-kyrkan i Östersund för att undervisa. Temat för helgen är Närmare. Närmare Gud, närmare Jesus, närmare den helige Ande. På lördagen är gudstjänsterna i Hörby medan man håller till i Svensköp på söndagen.

– Marie- Louise talar på ett sätt som tilltalar både yngre och äldre, säger Göran. Hon är en profet i sin hembygd och vi hoppas på mycket folk. Vi är också mycket glada över att Stefan och Maria Zentio medverkar med sång och musik.

För Marie-Louise betyder det mycket att få komma ”hem” till de trakter där hon spenderade sin ungdomstid, där hon fann Jesus och där hon började växa som lärjunge.

– Jag känner mig både glad och tacksam över att få komma tillbaka till Hörbykresten, säger Marie-Louise med ett stort leende på läpparna. Det kommer bli ett kärt återseende, även om det förmodligen är mycket som har förändrats sedan jag var där sist.

Svensköps scouter är idag stommen i EFS-föreningen. Man träffas varje fredag och då samlas ett 25-tal barn och ungdomar. Varje fredag har man även 20161006_201339det man kallar för Eftersnack för de lite äldre och det brukar vara ca 15 stycken som tillbringar resten av fredagskvällen i missionshuset.

– Ungdomarna är viktiga, säger styrelsen enat. De är vår framtid och vi måste satsa och låta dem få finnas med och tänka framåt. Var finns vi om 10 år? Vi måste redan nu arbeta på detta.

20161006_195335

Lena Nilsson

Scouterna återuppstod för 11 år sedan efter att ha varit nerlagt i några år. Lena Nilsson, som är ordförande i föreningen, är drivkraften bakom verksamheten.

– Scouterna har ingen avbytarbänk, säger hon. I idrottslagen får det som är duktiga mer uppmärksamhet än det som kanske har det lite svårare. I scouterna kan det vara tvärtom men ingen hamnar på avbytarbänken, alla är med.

Ungdomarna förstår också vikten av att hjälpa fram barnen och i gruppen stöttar de äldre de yngre. Det är gemenskapen som driver fram detta, menar Lena. Det sista året har ungdomarna ökat i antal och föreningen tycker det är fint att kunna vara ett alternativ till att vara ute och festa eller bara dra omkring.

dsc_6575c

Sara Johnsson

Sara Johnsson har funnits med i scouterna sedan återuppstarten för 11 år sedan. Båda syskon hade varit med och hon hade längtat tills hon hade åldern inne. Och just då lade man ner scoutverksamheten.

– När Lena, Lasse och Håkan körde igång scouterna igen ville jag verkligen vara med, säger Sara med ett leende. Gemenskapen i gruppen är otrolig och det har blivit som en extrafamilj för mig.

Sara berättar att när hon nyligen har gått och utbildat sig till fritidspedagog har hon förstått vidden av hur bra scoutverksamhet är. Barnen lär sig att ta ansvar, att ta hand om varandra, att vara en bra kompis och de lär sig många praktiska saker såsom att laga mat.

– De får träna sin social kompetens, fortsätter Sara. De handlar om ett samspel helt enkelt.

Att scouterna lyfter den lilla EFS-föreningen står klart. Göran Nilsson säger med stor glädje:

– Vem kunde veta att en sådan kille som Oskar Arvidsson skulle finna Jesus genom scouterna! Idag är han anställd som ungdomsledare hos oss och för budskapet vidare. Vi måste satsa på ungdomarna helt enkelt!

Styrkan i EFS-föreningen och i byn är helt klart sammanhållningen. Det finns en god grundgemenskap som leder till att man är öppna och pratar med varandra om olika saker. EFS-föreningen finns med på ett vardagligt och enkelt sätt där Jesus tydligt står i centrum. Svensköp, ett litet Bullerbyn mitt i Skåne!

Text: Helena Eriksson
Foto: Carina Brant, Göran Nilsson, Helena Eriksson