Jag sökte Allah och fann Jesus

Jag sökte Allah och fann Jesus, en hängiven muslim möter kristen tro

Av Nabeel Qureshi (Seeking Allah, Finding Jesus 2014)
Credoakademin

jsaofj-fram-lJag sökte Allah och fann Jesus är den fängslande berättelsen om Nabeel Qureshi och hans väg från att ha varit en from muslim till att bli en kristen. Nabeel är talare och föreläsare vid Ravi Zacharias International Ministries. Han är utbildad läkare och han har studerat kristen apologetik och religionsvetenskap på universitet i USA.

Nabeel Qureshi växte upp i USA och uppfostrades till att bli en hängiven muslim. I familjen studerade man Islamisk apologetik och ibland deltog man i religiösa samtal med kristna. Efter en sådan diskussion blev Nabeel vän med en kristen vid namn David Wood. Dessa två samtalade ofta och länge och jämförde olika anspråk mellan kristen tro och islam vilket ledde till att Nabeel blev kristen.

I boken visar Nabeel på skillnaderna mellan kultur och tro mellan öst och väst. Inom Islam råder en stark heders- och auktoritetskultur. Man ifrågasätter inte en imam eller de äldre. Det de säger är det som gäller. Därför är det svårt för en muslim att få reda på sanningen om såväl islams historia och uppkomst som det som gäller inom andra religioner. Det sprids många osanningar om Jesus, hans död och uppståndelse inom Islam. Dessa påståenden prövade David och Nabeel på ett vetenskapligt sätt. Om auktoriteten bygger på social ställning och inte på förnuftet blir det svårt att ifrågasätta ledarskapet eftersom det då kan rubba hela systemet.

Idag möter vi många fler muslimer här i Sverige än vi gjorde för tjugo år sedan. Är man intresserad av att få en inblick i deras kultur och hur man tänker som muslim så tror jag att boken är både viktig och väl värd att läsa.

Boken är lättläst och tråden är lätt att följa. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Detta är ett bra betyg. Jag kan tycka att det lätt blir för tillrättalagt när man försöker att försvara den kristna tron. Har man läst Fallet Jesus, av Lee Strobel och Kristen på goda grunder av Stefan Gustavsson känner man igen en hel del av det som sägs för och emot den kristna tron i boken. Det som stannar kvar hos mig efter att ha läst är att se sin nästa som en människa älskad av Gud och att sätta värde på vänskapen och gemenskapen i sig, inte som ett medel för att nå ett presumtivt frälsningsobjekt.

portrattbild-patrikText: Patrik Bratt, pastor EFS-kyrkan, Jämjö