Fotboll, fika, lakrits och Jesus!

Han lever i nu:et men förstår att man måste ha en plan och strategi. Han bekymrar sig inte utan tar saker när de kommer. Hans sociala förmåga är en av hans styrkor och han tycker genuint om att lära känna människor. Han får dem att öppna sig och får dem att känna sig trygga. Han älskar att titta på fotboll. Fika är något han också gärna gör. Och han gillar att äta lakrits. 

Michael Rastas har nyligen börjat arbeta som präst i EFS-kapellet i Lund. Att han trivs går inte att ta miste på och han längtar efter att få se fler komma till tro och se fler komma igång i sina gåvor.

– Det finns så mycket potential i kapellet och det ska bli roligt få se det arbetet växa ännu mer, säger Michael. Jag skulle gärna se ett ännu mer omfattande hemgruppsarbete i församlingen.

Att en del av församlingens medlemmar är studenter som ofta flyttar efter utbildningens slut ser Michael inte som något problem. Han menar att så är det i en studentstad. Uppgiften församlingen har är att utrusta engagemang i kapellet som blir till välsignelse för dem under den tid man har sitt andliga hem i församlingen, likväl som att det blir en välsignelse för dem som går vidare.

Hans Dahlin

Hans Dahlén har arbetat som präst i EFS-kapellet i två år och får nu en kollega att arbeta tillsammans med.

– Det har varit lite tufft, speciellt i början, att jobba ensam då allt hänger på en själv, säger Hans. Att få en kollega innebär att vi kan inspirera och peppa varandra och tillsammans se en liten större bild av vad det är EFS-kapellet ska göra.

Hans fortsätter:

– Att det är just Michael som har börjat är roligt. Vi känner varandra väl och har samma tänk och teologiska grundsyn men vi skiljer oss lite åt i uttryckssätt. Vi kompletterar varandra genom att utmana varandra i olika ståndpunkter och perspektiv och han är duktig på att analysera saker. Hans stora styrka är att han är väldigt social och har under den korta tid han varit hos oss redan lärt känna väldigt många människor. Han trivs verkligen bland folk!

Familjen består av hustrun Evelina och barnen Efraim 4 år och Salome 10 mån. De har varit kvar i Västerås, där Michael är uppvuxen och där han hade en tjänst innan han flyttade till Lund, fram till i början av november då familjen flyttade in i ett hus i Furulund, en bit utanför Lund.

– Evelina och jag hade inte funderat alls på att lämna Västerås, säger Michael fundersamt. När vi blev uppmärksammade på tjänsten i Lund kände vi att detta kanske kunde vara för oss. Vi har ingen koppling till Lund eller Skåne så det känns verkligen spännande.

Michael är uppvuxen i en EFS-familj och Michael tror att han är andra eller tredje generationen EFS:are.

– Det finns i mitt blod, säger han och skrattar och säger att han kan inte minnas att han inte trott på Gud.

Som barn var Michael inte det barn som satt still utan det var fullt drag hela tiden. Han småbusade men aldrig på något elakt sätt. När Michael var i sju-åtta-års åldern insåg han att Gud och tron var något mer än att man exempelvis inte skulle svära. Det var då han förstod att Gud ville något. När det blev dags för konfirmation bar det av till Åkerögården för ett riktigt roligt läger där gemenskapen mellan deltagarna var stor. Det finns inte ett tillfälle som fått betyda mer än ett annat utan tron har alltid funnits där och vuxit sig starkare. Däremot har Michael haft olika tillfällen, nedslag i livet, när Gud har visat sig för honom på olika sätt som gjort avtryck.

Prästyrket började Michael fundera på redan i 12-13 års ålder och när han tog studenten var han rätt så säker på att det var dit han skulle komma så småningom. Under några år efter studenten var han kvar i Västerås där han tog ströjobb.

– Det tog några år för mig att bli vuxen, säger Michael. Men efter tre år gick jag bibelskola och sedan tillbringade jag ett år i Vasa-kyrkan i Kalmar som teamare. Sedan började jag läsa teologi på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Fast jag måste säga att det var först en bit in i utbildningen som jag bestämde mig för att faktiskt låta mig prästvigas.

Det gjorde han i Uppsala år 2010 och därefter började han arbeta deltid som ungdomspastor i Betlehemskyrkan i Stockholm samtidigt som han hade en deltidstjänst på Salt riks som kommunikatör. Michael har även arbetat som distriktskonsulent i EFS Mittsverige såväl som ungdomspastor i sin gamla hemförsamling, Bäckby, i Västerås.

Charlotta Nordström

Charlotta Nordström, ordförande och vikarierande ungdomskonsulent på Salt riks har arbetat med Michael:

– Han är en man av Guds hjärta som är väldigt mån om att lyssna in och göra vad Gud vill, säger Charlotta. Han har fört in en bönekultur på våra läger samtidigt som han inte är rädd för att ta upp kontroversiella och svåra frågor. Det har blivit många samtal med ungdomar.

Michael har alltså haft god kontakt med ungdomar och har fått möjlighet att följa många av dem under några år. Han har varit konfirmationsledare ungefär 15 gånger och varit konfirmationspräst hela fem gånger. På frågan om han är en lärare i personligheten svarar han att det är han nog.

– Att få vara med på konfirmationsläger är stort  och en unik möjlighet att ge en input och leda ungdomar till Jesus, säger han entusiastiskt. Det är ju ofta i tonåren då många präglas att bli den de ska vara och då är det viktigt att få finnas med i den processen.

Familjen har nu landat i Skåne och vardagen börjar ta form. Det är en spännande tid som väntar familjen och vi hälsar Michael välkommen till distriktet!

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, privat