En bonde, en kurator och en kyrkans man

Detta är berättelsen om bonden, som blev kurator, som blev bonde igen och en kyrkans man.

Tomas är utbildad socionom och har jobbat som fältsekreterare och skolkurator. Tillsammans med sin fru Ingrid driver han gården Vidablick strax utanför Hörby. De odlar ekologiska grönsaker och har försäljning på gården. 2006 fick Tomas möjlighet till att ta ett friår från jobbet. Den tiden använde han till att utveckla gården genom att bygga en samarbetsbana och nu senast en multisportbana. Den senare är som en minigolfbana, men med andra ingredienser som t.ex. frisbeegolf och dart. På samarbetsbanan arbetar man i lag om 6-8 personer. Det handlar om att klättra, klura och samarbeta. Gruppen ska t.ex. ta sig över ett plank, genom ett stort spindelnät, lägga skiffer eller lösa ett pussel. Det kan också handla om att åka skidor och slänga sig i lianer. Hit kommer kompisgänget, en släkten, skolklasser och personalgrupper. Men Tomas vill även kunna erbjuda församlingar och ungdomsgrupper att komma till Vidablick för en heldag eller några timmar.

Han har jobbat med människor på olika sätt hela livet. Nu kombinerar han arbetet på gården med arbetet i kyrkan, för Jesus.

-Den 1 september började jag jobba i EFS-kyrkan i Hörby
säger Tomas. Det var styrelsen i kyrkan som frågade mig. En härlig utmaning.

Tomas fortsätter:

-Till sommaren kommer vi att göra en utvärdering av mitt arbete för att se hur vi ska göra framöver. Tjänsten är på 50 % och handlar mest om barn- och ungdomsarbete, vilket jag är välbekant med sen tidigare genom ideellt arbete. Det ingår även en del predikningar men det får räcka med högst en gång i månaden.

Tomas funderar, skrattar och säger: 

-Resten av tiden är jag Månskensbonde. 

EFS-kyrkan i Hörby har 65-70 medlemmar. Många är 60-talister som Tomas själv, men det finns även flera barnfamiljer och ett gäng unga vuxna. Det är bra att det finns en åldersspridning, samtidigt som det är viktigt att känna ett VI.

-I höstas åkte många från EFS i Hörby till konferensen Riktad i Hässleholm. Det var en fantastiskt bra dag med mycket givande undervisning! Men det var också bra att få träffa andra kristna och få känna sig som en del i ett större sammanhang, menar Tomas.

Tomas säger att det är gott gry i församlingen och och att man vill bygga Guds rike tillsammans. En av aktiviteterna man haft länge är “Öppen kyrka”. Det är 15-25 personer som kommer till kyrkan på onsdagarna för att äta kvällsmat tillsammans, läsa ur Bibeln och för att be för varandra. En del av de som kommer är medlemmar i kyrkan och andra inte. 

Tomas leder en grupp i församlingen där de har temaföreläsningar. Mellan 20-25 personer samlas i kyrkan. Antingen är det någon av de själva eller en tillrest gäst som leder ett bibelstudium. Efter undervisningen delar deupp sig i smågrupperför att prata vidare om det de nyss hört samt för att be för varandra. Det blir många goda samtal.

På fredagarna är det de unga som intar kyrkan. Varannan vecka är det “Draget” med barn i låg- och mellanstadieåldern. De andra fredagarna kommer ungdomsgruppen.

-Det är viktigt att ha ett bra barn- och ungdomsarbete i kyrkan, säger Tomas med eftertryck. Dessutom är det väldigt roligt att jobba med barn och ungdomar! Den stora utmaningen är att lyckas fånga barn och ungdomar, så att dekan växa i sin tro.

Tomas fortsätter:


 – Något som är väldigt roligt att få jobba med i kyrkan, är när det kommer någon ny som vill lära känna Jesus, säger Tomas och lyser upp.

Det Tomas uttrycker att han vill göra mer av i kyrkan, är ledarvård. Han har en vision om att EFS-kyrkan i Hörby ska få vara en gemenskap i Hörby kommun. Att nå ut till Hörbyborna om budskapet om Jesus. Han vill att kyrkan ska vara en resurs i samhället.

En bra start till detta är en den grupp för ideella föreningar i Hörby som han sitter med i.

Jobbet i kyrkan realiserar en gammal dröm om att få jobba för Jesus. Han tycker att det känns bra att få jobba i sin egen församling, men att det är svårt att veta var gränsen går för avlönat arbete och ideellt arbete.

-Jag trivs med kontrasterna i jobbet. I kyrkan är jag omgiven av många människor, medan lugnet råder i hustrun Ingrids presentbod, i gårdsbutiken och i caféet. Iblandär det skönt att få vara ensam ute på åkern, men helst vill jag ha folk omkring mig.

Vi avslutar vårtsamtal och jag ser Tomas framför mig med en spade i handen, hackandes i en åker och i nästa sekvens, i kyrkan med alla sina församlingsmedlemmar omkring sig. Tomas andas Jesus var han än är.

Text: Lotta Nordling Foto: privat