En återträff som ser framåt

Under helgen som inledde det efterlängtade höstlovet samlades 46 nykonfirmerade ungdomar tillsammans med sina ledare och faddrar på Efsgården i Höllviksstrand. De nykonfirmerade bestod av en mix av konfirmander från Åsljunga och Åhus som konfirmerades under sommaren som gick. Med undantag för den upptaktsdag som inledde konfirmationstiden har de två olika lägrena inte träffats- förrän nu. 

På EFS gården Höllviksstrand väntade ett upplägg som på många sätt påminde om sommarlägren. Vi hade, som sig bör, många måltidsstunder och gemensamma andakter under morgon och kväll. Detta blandades med aktiviteter som fokuserade på att deltagarna skulle få möjlighet till att lära känna de nya ungdomar som de inte konfades tillsammans med. Fritidsledarna gjorde ett riktigt bra jobb med att dra igång lekar och aktiviteter och anpassade sig till de nya förutsättningar de hade i Höllviksstrand. Två tjejer som var på återträffen var Amanda och Tigris som bägge konfades i Åhus under sommaren. De fick frågan hur det nu kändes att åter få träffa sina konfakompisar. 

– Det känns verkligen kul att få träffa alla igen, säger Tigris. Det känns som att denna återträff blev en bra avrundning på de tre veckor vi hade tillsammans i somras. 

– Ja, jag håller med. Det har varit jättekul att träffa alla, instämmer Amanda. Det har också varit roligt att träffa de från Åsljunga och höra hur de har haft det. Man förstår att de också har haft det väldigt bra, vilket känns kul såklart. 

Tigris tycker precis som Amanda att det har varit kul att få träffa den andra gruppen. Tjejerna tyckte också att det var kul att få gå på seminarier, eller workshops, som stod på lördagens program.

– Vi fick välja två av totalt fem olika workshops. De var väldigt användbara och passade bra att ha på en återträff då det var undervisning som man kan använda sig av i sitt liv, berättar Tigris. 

Amanda håller med. 

– Det kändes som att alla var väldigt bra och de två jag gick på fick man ut mycket av. Exempelvis så fick man många bra tips på seminariet om bön om hur det kan vara och vad som kan vara bra att tänka på när man vill få till det här med bön även hemma. 

Avslutningsvis får de i uppgift att sammanfatta sin konfirmationstid men några få, väl valda ord. 

– Jag tar med mig gemenskapen och hur kul vi hade det. Helt enkelt tre riktigt bra veckor, säger Amanda. 

– Ja! Och fantastiska andakter, instämmer Tigris. 

De seminarier som nämn ovan var tillfällen för ungdomarna att få djupdyka ner i två olika ämnen. Det fanns mer praktiska ämnen så som dans eller att måla bibelord genom att få grunder i kalligrafi. Sedan fanns det seminarier om bön, som tjejerna bland annat gick på, mission i vardagen samt undervisning om det profetiska. 

De två sistnämnda hölls av Samuel Gren och Peter Nygren, som själva inte har följt någon av grupperna men som sedan tidigare har kopplingar in i EFS och som framför allt brinner för att se människor få upptäcka mer av Jesus. 

– Man har ju själv varit på läger där det har funnits människor som har lett en in på den vägen där man nu går och jag vill ”pay it forward” på något sätt, berättar Samuel när jag frågar varför han lägger en lördag på att komma till Höllviken för att undervisa om mission, säger Samuel.

– Konfatiden är ju så spännande, fyller Peter i. 

Mycket  är nytt för många då en ny värld har öppnat upp sig. Vi har erfarenheter av Gud kring vissa områden och då är det kul att få dela med sig av det till ungdomarna. Vi önskar ju att det ska få bli till hjälp och uppmuntran i deras vandring med Gud. Det är helt enkelt väldigt meningsfullt att få vara här. Det profetiska har betytt så mycket för mig själv och det blir ofta en ”aha- upplevelse” av att det här är på riktigt- Gud blir konkret.

Samuel kommer från en familj som har starka missionsrötter. Och själv brinner han för att nya människor ska få upptäcka vem Jesus är. 

– Det är häftigt för det är ju inte i min kraft det ska ske. Utan när jag är svag, så är Gud stark. Vi har ju blivit kallade att gå i Guds kraft, inte i vår egen. Jag längtar efter att fler ska få lära känna Jesus och där är evangelisation en bit, att helt enkelt få berätta om det man själv har varit med om. Jag tycker själv detta kan vara jobbigt, men det lilla jag har, det vill jag gärna ge vidare. 

En helg går snabbt och innan man vet ordet av det så är återträffen slut. Ungdomar står och kramar om varandra och sjunger ramsor som har legat på is sedan i somras. Förhoppningen är att var och en åker hem med nya minnen, nya vänner och nya erfarenheter om vem Gud är och vad han har för var och en. 

text och bild: Nathalie Bencic