Förväntan

Våra förväntningar inför julhögtiden ser väldigt olika ut, beroende på vår ålder och vår livssituation.

När jag var barn behövde det bara nämnas ”nu närmar vi oss jul”, så steg förväntanstemperaturen betydligt. Tankarna fylldes med vad man skulle få som julklapp från föräldrar, syskon, farfar och farmor. Jag såg fram mot julafton då ALLT skulle bli så spännande. 

En viss skräck fanns med för min del, skulle jag komma ihåg minnesversen vid söndagsskolans julfest, eller skulle jag staka mig och behöva skämmas… Jultomten hade jag också en viss ansträngd relation till.

Min känsla är att julskyltning, julpynt och ljusslingor kommer upp allt tidigare i affärerna nuförtiden. Det spelas julmusik på stormarknaderna. Avsikten är nog att väcka vår lust att tänka ut fina julklappar så tidigt som möjligt till alla möjliga i vår bekantskapskrets. Man vill ju sälja mer, också en form av förväntan!

Under en av mina tidigare arbetsperioder, var jag under några år ungdomspräst i Växjö. Tillsammans med samarbetskyrkoprästen ingick att hälsa på de äldre i missionsföreningen, överlämna en blomma och kanske sjunga en julsång eller så. Vi kom till en äldre dam, och när jag frågade vad hon såg fram emot inför julen svarade hon: Det är den värsta perioden på hela året. Jag blev häpen. Varför detta? 

Jo, svarade hon, det finns inte någon gång på året som jag känner mig så ensam som vid julen. Jag har inga anhöriga som hälsar på, och går jag till kyrkan på julbönen, så kommer alla dit i sällskap med någon och ingen frågar efter mig. 

Vi kan verkligen gå med olika förväntningar inför julen. 

Själva julfirandet har sin grund i att Gud valde att ta gestalt i en människa, nämligen Jesus från Nasaret. Bara den tanken är så svindlande för många människor, och för vissa rent av omöjlig. Att världens skapare har valt att bli synlig i världen är oerhört. Att detta har följder för våra liv idag är också lika utmanande. 

Min bön är att denna märkliga händelse för tvåtusen år sedan skall bli verklighet först och främst i mitt liv, men också i den livssituation du befinner dig i. 

Kanske vi kan få överraska någon människa genom att låta den bli sedd lite extra under julhelgen. Det kan bli en verklig julhälsning!

Stefan Svensson är vik. regional missionsledare på 25 % fram till mars 2020