Kyrkvärme i Betania

text och bild: Nathalie Bencic

När en volontär riktade den skarpa frågan “Hade du velat stå ute och frysa?” till diakonen Rebecka Olsson insåg hon snabbt vad svaret skulle bli. Därmed bestämde hon sig för att göra vad hon kunde för att Betaniakyrkan skulle öppna upp för människor i nöd vilket blev starten för “Kyrkvärme”.

Rebecka Olsson har inte själv aktivt sökt tjänsten men via en förfrågan så landade hon ändå i Betaniakyrkan i Malmö där hon idag arbetar som diakon- på en tjänst som man från början inte hade budgeterat för. Församlingen valde trots allt att anställa Rebecka för att ta vid de diakonala insatser som Betaniakyrkan gör varje vecka.

– Till en början med handlade det om att ta vid tidigare arbete såsom att gå ut och möta människor på stan och arbetet med Öppen kyrka dit människor kunde komma för gemenskap, berättar Rebecka och fortsätter:

– Men sen kom Corona!

Arbetsuppgifterna förändrades i takt med restriktioner. Man hade lite mindre grupper som kunde träffas och lärjungatränas. Det som man kunde göra var att fortsätta gå ut på stan och det var där som tanken om kvällsöppen kyrka för hemlösa växte fram.

– En tisdag när vi var ute kom det ett nödrop. En man berättar att de har några timmar på eftermiddagen då de inte har någonstans att vara. De fick inte vara på varuhusen och biblioteket var stängt. Ibland trängde de ihop sig på offentliga toaletter. En volontär som var ute med mig frågade mig om jag själv hade velat stå ute och frysa, och nej- det hade jag inte velat. Jag var redan kall efter bara en timme ute.

Under resterande veckan ringde Rebecka många samtal, dels för att kolla av regler mot polisen och länsstyrelsen men även för att få ihop folk som kunde hålla öppet varje vardagseftermiddag mellan klockan 15-19. Måndagen därpå var första dagen som Betaniakyrkan kunde öppna upp och erbjuda “Kyrkvärme” för människor som inte hade någonstans att ta vägen.

– Vi ville dra igång direkt, det var inte kallt om en månad utan det var kallt nu, säger Rebecka.

När gästerna kommer får de sprita händerna och slå sig ner med en varm dryck och macka. Ibland har någon volontär tillagat en soppa som det också bjuds på. Runt femtiden brukar man bryta av fikastunden och pågående samtal för en enklare andakt som är valfri att delta i. Då tänds ljusen vid den lilla andaktshörnan i Betaniakyrkans nedre del och gästerna får sjunga med i sångerna innan någon av ledarna delar en tanke eller ett bibelord.

Veckorna har gått och olika typer av människor har hittat in till kyrkan på Betaniaplan i Malmö.

– Det har kommit allt från smått påverkade människor som behöver vila sig lite men också människor som uttrycker att de inte vill leva längre, berättar Rebecka och fortsätter:

– Det väcker en ödmjukhet att få möta dessa fina människor i äkta möten och gränsen för att hamna i dessa situationer är ibland väldigt hårfin.   

I takt med att det blir varmare kommer kyrkan inte längre vara öppen alla dagar i veckan men man kommer fortsatt att välkomna gästerna för kyrkvärme på tisdagar och torsdagar. Rebecka berättar även att man har beslutat för att starta upp en kvinno-/ respektive mansgrupp för att fånga upp människor på ett djupare plan.

– Det har känts betydelsefullt att hålla öppet för dessa människor, det är värt alltihopa. Kyrkan har ett särskilt uppdrag och det är att möta människor med den kristna tron. Det finns ingen annan som möter människor med de redskap som vi som kyrka har. Vi har ett unikt bidrag i att erbjuda och peka på Jesus, försoning, förlåtelse, upprättelse och förmedla hopp. 

Rebecka Olsson är diakon i Betaniakyrkan i Malmö.