Bodekull Gospel & Jazz Orchestra

text: Björn Ohlsson bild: Kristoffer Lignell

En vårdag 1992 samlade Percy Larsson sju blåsmusikanter hemma i sitt vardagsrum i Korpadalen i Karlshamn. Det var fyra vuxna och tre barn i ålder 10-13 år. Tanken var att detta skulle bli starten för en blåsargrupp i dåvarande EFS-kapellet i Karlshamn. Nu släpper storbandet Bodekull Gospel & Jazz Orchestra sitt femte album, en hyllning till gospellegendaren Andraé Crouch.  

Starten var förstås lite trevande och det var ganska enkla arrangemang som spelades i början, men efterhand växte blåsargruppen både i antal och kompetens, och vid mitten av 1990-talet hade gänget fördubblats till antalet och antog namnet Bodekulls Blås, efter det ursprungliga namnet för Karlshamn, Bodekull.

De första åren spelade man mest på gudstjänster och julfester i EFS-kapellet, men efterhand började man bli inbjudna att spela i andra kyrkor och kapell i Blekinge och Skåne. Mot slutet av 1990-talet hade en del av de tidiga medlemmarna börjat utbildningar med musikinriktning och när två av de tidigaste medlemmarna, Christoffer Wallin och Per Fastrup, runt millenieskiftet börjat studera på musikhögskolan i Malmö, lämnade Percy Larsson över dirigentskapet till dem. De efterföljande åren var det fler av bandets medlemmar som började högre musikaliska utbildningar och de tog även med sig studiekamrater till orkestern.

Förutom att leda orkestern började Christoffer att skriva egna arrangemang för bandet, med en tydlig målsättning att utveckla bandets sound från ett blåsorkestersound till storbandssound, men att samtidigt behålla den ursprungliga besättningen med trumpeter, tromboner, saxar, flöjter, klarinetter, valthorn och komp. 

En viktig milstolpe i bandets utveckling kom 2005 – 2006 när man spelade sin första skiva. Den blev en CD med blandad repertoar som både avspeglade den tidigre blåsorkesterstilen och den nya storbandsstilen. Skivan är idag förpassad till bandets historiska arkiv, men var ett viktigt steg i den musikaliska utvecklingen och öppnade dörren för en USA-turné 2007.

Nästa milstolpe kom 2006 genom en satsning på julkonserter med inbjudna sångsolister, Anna Weister Andersson och Frank Ådahl. Christoffer arrangerade en ny repertoar med julmusik i bandets nya storbandsstil, och det blev två helger med konserter i större kyrkor och med större publik än vad man tidigare spelat för. Konceptet att ha sångare med i bandet blev nu standard och Anna Weister Andersson fortsatte som vokalist. När bandet året efter skulle göra sin USA-turné engagerades även Kristoffer Lignell som sångare och de båda finns fortfarande med i sångsektionen, som på senare år även utökats med ytterligare en tenor, Oskar Briland.

Namnet Bodekulls Blås, som levt med sedan 1990-talet byttes, inför USA-turné 2007 till Bodekull Gospel & Jazz Orchestra (BGJO). 

Julkonsertkonceptet som slog så väl ut 2006 följes upp med likande konserter de följande åren och ledde 2008 till BGJO:s andra skiva ”A Swingin’ Christmas”. 

2009 var BGJO inbjudna att göra en konsert tillsammans med Frank Ådal på en Svensk blåsmusikfestival i Jönköping. Det visade sig dock att Frank hade dubbelbokat sig och i stället blev Samuel Ljungblahd engagerad som gästartist. Det visade sig vara ett mycket lyckat val och samarbetet med Samuel har därefter fortsatt med några gemensamma konserter varje år. Samuel medverkar också på BGJO:s tredje skiva 2010 ”Bodekull Gospel & Jazz Orchestra meets Samuel Ljungblahd

Förutom Christoffer Wallin som dirigent och arrangör, hade pianisten Ola Hedén anslutit till bandet i slutet på 00-talet, även han en driven arrangör. Förutom två egna arrangörer hade man även en egen låtskrivare i Anna Weister Andersson, och Annas moderna gospelsånger i Christoffers och Olas arrangemang präglar till stor del den fjärde skivan ”Nothing Is New” som kom 2014, där även gospelkören One Nation medverkar. Den skivan befäster också tydligt det som på senare år blivit BGJO:s signum, nämligen modern gospel i storbandsstil. 

BGJO:s första video baserades på ett av spåren från Nothing Is New-skivan, Andraé Crouch’s sång All the Way. En medlem i bandet som kände Bill Maxwell, Crouch’s  tidigare trummis och producent, skickade videon till honom ungefär samtidigt som Andraé Crouch gick bort 2015, och Bill som uppenbarligen gillade det han hörde, använde arrangemanget från videon på All the Way i minneskonserten för Andraé Crouch. Det tände idén att göra ett konsertprojekt baserat på Andraé Crouch’s musik tillsammans med Bill Maxwell och Samuel Ljungblahd. Bill gillade idén och den första omgången med ”A Tribute To Andraé Crouch” gick av stapel i augusti 2017, och en andra omgång av konserter genomfördes tillsammans med Bill och Samuel i januari 2019.  En tredje omgång med konserter var planerad till sommaren 2020, men Coronapandemin satte stopp för det. Istället har BGJO ägnat tiden i ”karantän” åt att spela i Andraé Crouch-repertoaren på skiva som har release i oktober 2021. Skivan har spelats in i Christoffers och Olas studio ”LP-studion” i Malmö. Medverkar på såväl skivan som på konserterna gör Samuel Ljungblahd, medan Bill Maxwell, som reserestriktionerna hållit kvar i Los Angeles,  har fått en värdig ersättare vid trummorna i form av BGJO:s ordinarie trummis Per Lindberg. På några av låtarna har sången förstärkts med extra körsångare i form av Hanna Forsberg, Pernilla Sandahl och Kristina Talajic.

Skivan A tribute to Andraé Crouch går att beställa här.