Han ser tjänsten som en rolig kombination av IT, relationer och visionsarbete och han drömmer om församlingsplantering. Möt Jonatan Rantzer – regionens nya kommunikatör.
Envisa moln gömmer vårsolens strålar och gör att altanen som intervjuplats väljs bort. Jonatan Rantzer slår sig istället ner på en stol inne i huset och berättar om hur en ingenjör från Lund hamnade i Knislinge, med en tjänst som kommunikatör inom EFS och Salt.
– Det var ingen självklar process, konstaterar 34-åringen.
2019 hade Jonatan jobbat som ingenjör i fyra år och både han och hans fru Hanna kände att det var dags för något nytt.
– Jag sa upp mig från mitt jobb och dagen efter tog Hannas tjänst på en öppen förskola oväntat slut. Det var en omvälvande tid.
De började fundera på hur de skulle tjäna Gud och hade bland annat utlandsmission som alternativ. Ett stycke ur en bok fick dem dock på andra tankar.
– Vi läste ur Magnus Malms bok Vägvisare och där står det att vår kallelse i första hand är till Gud och att ta emot från Honom, snarare än vad vi ska göra för Gud och andra människor. Det var då vi insåg att vi nog ska söka ett sammanhang där vi kan ta emot.
De sökte sig till Svenska kyrkans församling i Kviinge och 2021 gick därför flyttlasset först till Broby, innan de landade i sitt nuvarande hem i Knislinge.
På vägen landade Jonatan i att ett nytt ingenjörsjobb inte lockade.
– Jag längtar efter att jobba med församling och lärjungaskap och började därför studera teologi på distans från Johannelund.
I julas snubblade han så över en annons om att EFS Sydsverige sökte en kommunikatör på halvtid och såg en möjlighet att mer få lära känna den rörelse han växte upp i via EFS-kapellet i Lund, men sedan har varit ifrån ett tag.
– Jag drömmer om församlingsplantering och nya sätt att vara kyrka. Då kan det vara bra att först lära känna vad som finns, för det måste man ju alltid utgå ifrån.
Han ser jobbet som en rolig kombination av IT och relationer och ser fram emot att få jobba med EFS vision, ”Människor och samhällen förvandlade av Jesus”.
– Det känns inte som att det bara är en fin mening, utan att det verkligen finns ett målinriktat tänk i EFS där man funderar mycket kring ”Vad vill vi?”.
Varför är det viktigt med en regional organisation?
– En sak jag inte trivdes med i vår förra församling var att den var för isolerad. Jag ser stora möjligheter med regionen och att vara del av ett nätverk. Jag tror att det är åt det hållet som kyrkan överlag behöver gå.
Till en början är Jonatans huvuduppgift att vara redaktör för Livsluft. Under hösten är tanken att utforma en strategi för hur kommunikationen ska se ut framöver. Jonatan vill gärna belysa flera sidor av den verksamhet som bedrivs runt om i Skåne och Blekinge.
– Det är såklart roligt att lyfta upp saker som är i linje med vår vision, men jag tycker också det är intressant att ta upp det som är svårt och som inte lyckas.
Vad gör dig till en bra kommunikatör?
– Jag tror att jag är rätt bra på att lyssna och ställa frågor och det tror jag är viktigt för kommunikation, för frågor kan öppna upp.
Studierna på Johannelund fortsätter han parallellt med jobbet. Exakt vad de ska leda till vet han inte riktigt än.
– Jag skulle vilja jobba med lärjungaskap och församlingsplantering, ännu mer konkret än jag gör i den här tjänsten. Jag ser inte att det tvunget måste vara som präst, men det är en möjlighet.
Text & bild: Sara Engström