Gammalt kors och ny altartavla

De bjuder på korv vid lekplatsen: en familjevänlig gemenskap som blandar gammalt och nytt. Vi är på besök i samarbetskyrkan S:t Mikael, i utkanten av Ängelholm.

– Är du säker på att det här är rätt?

Min kollega undrar om jag verkligen ställt in GPS:n på korrekt adress, när vi närmar oss en stor arena, som visar sig vara hemmaplan för hockeyklubben Rögle. Jag blir osäker, men snart visar det sig att det faktiskt var rätt, när vi svänger vänster och anländer till kyrkan i sydvästra delen av Ängelholm.

Vi är några minuter tidiga och får tid att betrakta kyrkan från utsidan. Intrycket är en vacker kyrka, omgiven av grönska, i en stil som blandar gammalt och nytt.

Under de två senaste åren har EFS Sydsveriges kansli besökt regionens olika samarbetskyrkor: Lerbergets kyrka, S:t Knuts kyrka i Lund, Västerkyrkan i Hässleholm och nu S:t Mikael. Vi välkomnas av prästen Claes Vetterlein, som ger oss en visning av kyrkan innan lunch.

S:t Mikael invigdes 1997. Korset ovanför altaret har en speciell historia – det är gjort av en 6000 år gammal ekstock, som hittades i Rönne å. När man tänder belysningen uppstår en effektfull skugga, som enligt Claes var helt oplanerad.

Förutom Claes så möts vi också av två förskollärare: Kajsa Starfelt och Helén Eriksson. Öppen förskola och babycafé är en central verksamhet i församlingen, med flera rum tillägnade. Vi bjuds på lunch tillagad av församlingshemsvärdinnan Sofia Thorén och kyrkomusikern Frida Reuter är också med.

Efter lunchen får vi ta del av vad som händer i församlingen: både glädjeämnen och utmaningar. På fredagkvällar bjuds det in till Messy Church. Innebörden är kreativa inslag, mat och gudstjänst. På vår rundtur får vi se ett par altartavlor som gjorts på Messy Church.

– De som kommer på Messy Church är oftast de (barn) som är för gamla för Öppna förskolan, säger Sofia under vårt samtal.

Hur blir samarbetskyrkan den kraftkälla som den är tänkt att vara? 

– Jag tänker på lekplatsträffen i lördags, som kom som förslag från medlemmar i föreningen. ”Vi kan väl ses på lekplatsen och så grillar vi korv och kan vi dela ut lite lappar och så berättar vi om S:t Mikael?” Jag var först lite tveksam till vad det skulle bli av det … Men det blev  väldigt positivt. Några hade tagit med sig grannen som jag fick prata med en lång stund, som sen kom hit på öppna förskolan och frågade om kören. Vi var kanske tjugo personer som möttes där, berättar Frida.

– Och sen söndagen därefter så hade vi en Tillsammans-gudstjänst och då kommer ett par av dem som vi mötte där. Så det var rätt hela vägen, fortsätter Claes.

Vad är en Tillsammansgudstjänst?

– Någon föreningsmedlem har frågat: ska det heta familjegudstjänst och familjekör – vi som inte har någon familj då, vi som kanske är ensamma – då kanske man kan tro att det inte är något för oss? Därför kallar vi det Tillsammansgudstjänst, förklarar Frida.

Claes berättar vidare om den konferens som nyligen ägt rum i församlingens lokaler:

– För ett tag sen efterlystes det från EFS-riks att man skulle ordna lokala samlingar om mission. Det tog vi fasta på, så nu har vi ordnat en lokal-regional samling: “Tänd mig, sänd mig”. Det gör vi tillsammans med Andreaskyrkan i Klippan, EFS Helsingborg, EFS Lerberget, EFS-kyrkan Råå, EFS Ängelholm och EFS-kyrkan Örkelljunga.

På frågan om vad som är utmaningar i S:t Mikael tas det upp att Kajsa Starfelts tjänst inte kommer ersättas när hon går i pension. Detta kommer så klart att påverka arbetet med Öppen förskola.

EFS vision är ju: Människor och samhällen förvandlade av Jesus. Förvandlingen – hur ser den ut?

– Det handlar ju om relationer och möten där också, börjar Frida.

– Den förvandligen är inte alltid en stor, utan det är ju de där små mötena. I körerna t.ex. där jag möter många människor, där man också skapar relationer och vänskaper. Där sker förvanling ofta. Men det händer i det lilla och jag kanske inte ser det, men jag kan märka det och det händer.

Text & bild: Jonatan Rantzer