Vad gör vi med vår längtan och våra gåvor? Det var en av frågorna som inledde en ekumenisk dag om diakoni i Hässleholm. Frågan ställdes till oss var och en personligen och samtidigt till oss som kyrka.
Text Marianne Molin Bild Margareta Cada
Efter en god frukost inledde Benedikte Nilsson dagen på temat Att brinna och behålla värmen. Vi fick inspiration och många goda tankar om vad ett engagemang kan ge och bidra till. Perspektiven var flera: att starta upp verksamheter men också lägga ner, att brinna lagom, samt återhämtning. I allt vi gör är det Jesus som är ”fyrmästaren” och som både ger glöd och håller lågan brinnande. Därför är det alltid centralt att söka och be om Guds ledning, vilket motiverades utifrån Bibeln.
I nästa del presenterades fyra olika verksamheter, där Gud lett till att ge mening och möjligheter för människor: en kvinnogrupp i Ängelholm, matkasseutdelning i Hässleholm, en second handbutik i Åsljunga och pubkvällar i Markaryd. Här görs Gud känd och människors längtan tas på allvar. Föredragen kompletterades med samtal i smågrupper.
Dagen var viktig och de fyra nedslagen speglar bredden på diakoni och vad det är att vara kyrka idag:
– Att värna om vår värld och varandra
– Att bygga relationer
– Att ha Jesus i centrum.
Att prata om diakonala insatser utan att prata om ideella krafter går nog inte. Det diakonala spektrumet innefattar att möjliggöra för människor att upptäcka sina gåvor och att finna det utrymme där de kommer till sin rätt och kan blomstra. Diakoni är inte bara sociala handlingar, utan även gemenskap, tillhörighet och att skapa sammanhang. Det ska kyrkan vara bra på.
Avslutningsvis vill jag dela vidare ett av bibelorden från dagen, från 1 Pet 4:10-11. Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. Den som talar skall komma ihåg att han får sina ord från Gud, den som tjänar att han tjänar med den styrka Gud ger. Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen.