Ett roligt och ansvarsfullt uppdrag som manar till bön och tacksamhet – så beskriver veteranen Lillemor Persson arbetet i EFS riksstyrelse.
Text & Bild Sara Engström
En av veckans digitala bönesamlingar är precis avslutad när Lillemor Persson öppnar dörren till sitt och maken Ingvars hus i Örkelljunga. Här har de bott sedan slutet av 70-talet, men den västerbottniska dialekten har Lillemor behållit.
Något som också har följt henne genom åren är engagemanget i EFS.
– Jag har funnits med där i hela mitt liv och jag tycker om EFS som rörelse. Jag tror vi spelar en viktig roll i svensk kristenhet, säger hon.
Under de senaste 20 åren har Lillemor, med några års paus, suttit i riksstyrelsen. Ett roligt och ansvarsfullt uppdrag.
– Jag har alltid tyckt att den här rocken var väldigt stor och funderat på vad jag ska göra där. Men jag har ändå känt att om Herren vill ha mig där så säger jag ja.
Hon ser det som en fördel att hon har bott på olika platser i Sverige och även varit missionär i Tanzania.
– Det gör att jag förstår att EFS kan se väldigt olika ut. Vi finns i ett sammanhang, i en rörelse som är större än vår egen förening och vi har ett uppdrag som är större än det på vår egen ort.
Bönen ligger henne varmt om hjärtat och när vårt samtal kommer in på ämnet sätter Lillemor ner kaffemuggen på bordet och pratar entusiastiskt om bönesamlingarna på söndagskvällarna när folk från hela landet samlas digitalt. Samt hur bönen får finnas med i styrelsearbetet.
– Vägen fram till ett beslutsförslag är också ledd av Herren. Det är inte bara vi som har hittat på något och sen ber Gud välsigna det efteråt.
Informationen hon får genom att vara ledamot i riksstyrelsen manar henne till bön för olika sammanhang och till tacksamhet.
– I styrelsearbetet får jag ett örnperspektiv över Sverige, så i bönen börjar jag uppifrån och betar mig neråt genom landet.
Styrelsen ses fem gånger per år och under två decennier har Lillemor hunnit vara med om flera olika konstellationer. Alla har inte varit lika harmoniska och ibland har hon haft en oro inför viktiga beslut. Samtidigt ser hon det som utvecklande att finnas i en grupp med olika sorters människor.
– Det är inte farligt att tycka olika, för det gör att man kan reflektera över sina egna argument. Sen har vi väldigt duktiga tjänstemän som ger oss rapporter och redogörelser.
Vid årsmötet 2025 går Lillemors mandatperiod ut och då har hon bestämt sig för att inte ställa upp till omval.
– Det är en förmån att sitta i riksstyrelsen, ett viktigt och roligt arbete, säger hon och hoppas på att det ska finnas nya personer som vill ta chansen att vara med.