Från Elida till landbacken

Nathalie Bencic är 29 år och kommer ursprungligen från Halmstad.
En vinterdag under gymnasiet fick hon ett starkt Gudsmöte och upptäckte att hon ville ha en vardag med Jesus. Det du vill, gör jag, sa hon till Gud.

– Jag hade varit med i tonårsgruppen hemma i Halmstad men det var denna vinterdag som Jesus grep tag i mig ordentligt, säger Nathalie. Efter denna händelse testade jag på att åka med evangelisationsbåten Elida under några helger. Senare blev jag tillfrågad om jag ville följa med på båten under ett helt år. Jag kände en kallelse och frid över beslutet att följa med. Men i stället för ett år blev det till slut en 7 år lång evangelisationsturné med Elida.

Under sommaren seglade de i Sverige och i södra Europa under vinterhalvåret. Nathalie och de andra som jobbade på båten, bodde också där. Det blev ett väldigt annorlunda liv med människor tätt inpå sig hela tiden. Hon jobbade mycket med konfirmationsläger på båten och växte in i uppgiften allteftersom. I början fick hon ansvara för en lek och det kändes stort och nytt då. Senare fick hon mer ansvar, för exempelvis, köket och till sist konfirmationsverksamheten. Hon kände verkligen att hon var på rätt plats och trivdes med att få jobba med ungdomar. Att få växa in i uppgifterna och bli uppmuntrad till mer ansvar, tycker hon är bra.

– Jag gick i land 2015 för att börja utbilda mig, säger Nathalie. Fast mark under fötterna, det var ovant i början.

Nathalie skrattar och fortsätter berättar :

-Efter så lång tid till havs hade jag fått sjöben. Jag flyttade till Malmö och började läsa till ämneslärare på högstadiet. Mina ämnen är engelska, geografi och historia. United-kyrkan blev min församling och där trivdes jag väldigt bra. Efter 1,5 år började jag engagera mig i barn- och ungdomsarbetet i församlingen. Jag märkte då att jag hade fått mycket med mig från Elida som jag kunde använda här i kyrkan.

Hösten 2018 fick Nathalie en 25 % tjänst som barn och ungdomsledare i sin hemkyrka. Det är ett roligt och omväxlande jobb och en lagom stor tjänst eftersom hon fortfarande studerar. När Nathalie börjat jobba, upptäckte hon att det var kul att jobba med mellanstadiebarnen också och inte bara tonåringarna.

– Elida lade grunden till mitt arbete, säger Nathalie. Det är jag glad för.

Det är på fredagskvällarna som mycket av Nathalies arbete sker. Det är då barnen och tonåringarna träffas i kyrkan. Det är fredagsträffen för mellanstadiebarnen men även tonårsträffen för de lite äldre. Nathalie brinner för barn- och ungdomsarbetet.

– Tonårstiden är en känslig tid, säger Nathalie och det är viktigt att de blir sedda.

Arbetet med barn och ungdomar i United-kyrkan i Malmö handlar även om att kunna organisera, vilket Nathalie tycker om. Det handlar om att sy ihop ett program för terminen och att ha en övergripande tanke – långsiktig men även kortsiktig. En annan viktig uppgift Nathalie har är att locka fram nya ledare. Hon styr alltså upp arbetet och skickar månadsbrev till föräldrarna med information så att de får reda på vad som händer i kyrkan. Det finns tre barngrupper och en tonårsgrupp. Det finns ansvariga ledare för alla grupperna men hon har det övergripande ansvaret. En annan uppgift hon har är att planera läger.

– I höst har vi börjat med temakvällar för barnen, säger hon. Det handlar bland annat om dop och nattvard.

-United-kyrkan i Malmö var från början en pingstförsamling som i våras gått ur Pingst och gått in i EFS. Då behöver både barn och vuxna få mer kunskap om hur de som församling ser på dopet och nattvarden.

– Det ska finnas en längtan hos barnen och tonåringarna att få bli döpta utan att det blir ett jippo av det, säger hon. De behöver information och förståelse om varför vi vill ha barndop och nattvardens betydelse.

Det finns ungefär 90 barn inskrivna i kyrkans barngrupper och av dem kommer 60 regelbundet till kyrkan. Det var några av föräldrarna till dessa barn som kom med frågan om nattvard och dop. Det är inte alltid lätt att förklara detta för sitt barn hemma. Senare blir det fler temakvällar om bland annat relationer, synd och nåd.

Nathalie brinner för att barn och tonåringar ska upptäcka Jesus.

– Jag vill påverka en större helhet och det gör jag genom mitt jobb i kyrkan, säger Nathalie. Dessutom ingår jag i ett arbetsteam och det känns bra. Att organisera och att jobba med människor är väldigt roligt.

Till slut frågar jag Nathalie om hon fortfarande åker båt eller om hon fått nog av det livet? Då skrattar hon och berättar att hon fortfarande åker med Elida några veckor varje år. Kanske är det så att hon aldrig riktigt blir en landkrabba?

Text: Lotta Nordling
Foto: Privat