Stora visioner på Stenbräckagården

text och bild: Kristoffer Lignell

Om man skulle göra en film om Stenbräckagården skulle en bra titel kunna vara: Förvaltaren och entreprenören. Under förra året arbetade Björn Pettersson och Kristoffer Gustafsson sida vid sida. Nu har Björn lämnat över stafettpinnen och ser med förväntan fram emot att se frukterna av sitt arbete även om det inte är han som får skörda den. 

Det tar bara cirka tio minuter med båten och 25 minuter med bil från Karlskrona centrum att ta sig till Stenbräckagården på Tjurkö i Karlskrona skärgård. När vi går runt på gården slås jag av hur otroligt stor den är. Kanske inte själva gården men ytorna och antalet byggnader. Från själva gården kan man ta en kort promenad på en vacker skogsstig ner till gårdens camping och badplatsen som man sköter åt kommunen. 

Björn Pettersson började arbeta på Stenbräckagården, som ägs av en gårdsförening, år 2002. Han har inte gått i pension än men har lämnat över stafettpinnen till nye gårdsföreståndaren Kristoffer Gustafsson. Båda är från trakten och har djupa rötter på Stenbräcka. 

– Kristoffers morfar, Leif, var med och byggda upp gården, så detta är en familjeangelägenhet säger Björn med ett skratt.

Huvudbyggnaden byggdes som missionshus 1926 och började som Lutherska ungdoms- och missionsföreningen. När stenhuggeriet lades ner var det som att ön dog. Bron till ön byggdes 1959 och ett par år senare sa Bertil Ohlsson, dåvarande kretspredikant i östra Blekinge, att ”nu får vi ta och göra något”. Missionshuset byggdes om till en gård och efterhand har man expanderat med olika tillbyggnader. En del av gården kallas för Hägnan och är en del av mark och hus som kommunen rustade upp och sålde till gården 1995. Det mesta av verksamheten har bestått, och består, av uthyrning till konfirmandläger, privata läger och lägerskolor. Någon vinter bodde det flyktingar här och det har också varit en del scoutläger på gården. 

– Jag är en organisatör och förvaltare, säger Björn. Jag har sett det som min uppgift att hålla gården i någorlunda skick och övervintra till nästa generation. Gården var konkursmässig för några år sedan men det har gått bättre och bättre och sista året gjorde vi en riktig vinst. Det gör att Kristoffer kan satsa lite nu. 

Kristoffer har suttit i styrelsen för gården och varit engagerad frivilligt tidigare. Det har gjort det enklare för Björn att släppa ansvaret. Det tar inte lång tid att inse att Kristoffer är engagerad och driven, han är en entreprenör med många visioner för gården. 

– Jag har jobbar åtta år i serviceyrke och har eget företag inom IT. Jag tror vi behöver se gården och föreningen också som ett företag. Vi behöver våga vidga vyerna och se kunder överallt för med fler inkomster kan vi också göra mer egen verksamhet. 

I Karlskrona kommuns detaljplan finns stora planer för ön med hyreshus och där står Hägnans camping som ett av de viktigaste turistmålen. 

En stor förändring skedde redan förra sommaren när campingens reception vid badplatsen renoverades och ökade sitt utbud. Omsättningen nästan fyrdubblades och ö-borna älskade glasskiosken. I somras sammanlyste Möllebackskyrkan och EFS i Jämjö sina gudstjänster till gården varannan vecka. Olof Schelin och Patrik Bratt turades om att predika och Olof gick även på campingen och talade med människor. Tack vare att man la sina morgon- och kvällsandakter i Tjurkö kyrka var den en av pastoratets mest besökta kyrkor. 

 – Vi hade ca 3500 besökare i vårt kapell vid campingen förra sommaren berättar Björn. 

När jag kommer till gården har Kristoffer på sig arbetskläderna och är i färd med att börja renovera köket. De har just fått klart med bidrag från kommunen på 200 000 kr för att renovera kök och köpa in en ny gräsklippare. Bidraget kommer från de så kallade ”skärgårdsmiljonerna”, avsatta medel för att satsa på skärgården. På ovanvåningen har de fixat ett nytt konferensrum med förhoppning att kunna arrangera företagsevenemang. Kristoffer, som gillar mat, har planer på att samarbeta med Smaklöken i Jämjö, ett företag där lokala bönder gått i hop och säljer lokalproducerade varor. 

– Planen är att man kan komma och ha en konferens och äta bra, lokalproducerad mat. Vi vill göra detta till en destination, en plats som det finns anledning att åka till. Varför skall folk åka hit, det finns tusen ställen att åka till? Det måste finnas någon anledning att komma hit. 

Som en del i den visionen lobbar han nu för att kommunen skall förlägga ett stopp för skärgårdsbåtarna i Hägnan så det blir lättare att ta sig till gården. En annan vision är att bygga om vandrarhemmet vid vattnet till ett café. 

– Finns väl knappast nått bättre sätt att hålla skärgården levande än att starta ett café här ute? säger Kristoffer. 

I sommar  arrangerar Salt Sydsverige och EFS Sydöst ett stort barnläger med 60 personer och det kommer att slås på stort med hoppborgar och annat. Senare under sommaren blir det rockkonsert med Youngsters, en kristen rockgrupp som riktar sig mot barn, unga och barnfamiljer.

– Det är ett samarrangemang med EFS Möllebackskyrkan och Svenska kyrkan. Så vi ska köra det nere vid badplatsen och campingen i sommar.

Visionerna är många och många projekt är redan igång tack vare entreprenören. Och tack vare förvaltaren. Det liknar något Paulus sagt: Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten.

Mer info om Stenbräckagården finner du på stenbracka.se